Interaktív TV szolgáltatás megvalósíthatóságának vizsgálata DVB-C műsorszórás és nem menedzselt hálózati hozzáférés esetén

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban a digitális televíziózás egyre nagyobb ütemben váltja fel az analóg műsorszórást. A kiváló képminőség, és az ugyanakkora sávszélességen továbbítható több csatorna mellett a digitális műsorszórás további olyan lehetőségeket hordoz magában, amik nagyban segíthetik a technológia gyors terjedését, az ügyfélélmény javítását, és nem utolsó sorban a szolgáltatók ügyfélkörének bővítését, profitjuk növelését.

Az egyik legfontosabb ilyen lehetőség, az interaktív szolgáltatások implementálása. Az interaktív szolgáltatáson jelen esetben olyan hozzáadott alkalmazásokat, tartalmakat értünk, melyek igénybe vétele, kezelése az előfizetőktől interaktivitást igényel, ezáltal viszont szükségessé teszi a kétirányú kommunikációs csatorna megvalósítását az ügyfél és a műsorszóró, tartalomszolgáltató között. E csatorna implementálása a hagyományos műsorszóró platformokon (műholdas, kábelen keresztül történő, vagy földfelszíni műsorszórás) keresztül nehezen megvalósítható, legegyszerűbb módja a szélessávú, IP hálózat igénybevétele a tartalmak átvitelére, és az információközlés kétirányúsítására. Az IP és a hagyományos műsorszóró hálózat egyidejű használatával megvalósított szolgáltatás a hybrid technológia.

Első feladatom tehát az Európában használt digitális televíziós szabványcsalád, a DVB – és az ennek megvalósításához megkerülhetetlen MPEG szabványok – megismerése, bemutatása, az interaktív szolgáltatások egyik legjellemzőbb implementálási módját leíró HbbTV szabvánnyal együtt.

Az interaktív televízió bevezetésével szükségessé vált a felhasználók – illetve az általuk használt végberendezések – megkülönböztetése, mivel személyre lebontva kell vizsgálni az igénybe vett interaktív tartalmak, alkalmazások mennyiségét.

Második feladatom egy műholdas (DVB-S2) műsorszóró, és IP hálózatot használó hybrid tesztrendszeren logikai terület létrehozása, ehhez a logikai területhez felhasználók, tartalmak és végberendezések hozzárendelése, majd annak tesztelése, hogyan kategorizálhatók az előfizetők, és egy-egy felhasználói csoport milyen szolgáltatásokat képes igénybe venni. Célom olyan megoldást találni, ami az ügyfélkezelés egyszerűsítésében, racionalizálásában, lehetővé téve például egy közös hybrid platformon többféle műsorszóró hálózatot használó hybrid szolgáltatások párhuzamos működtetését.

Szakdolgozatom harmadik részében pedig azt fogom bemutatni, hogy a hybrid szolgáltatás hogyan valósítható meg abban az esetben, ha a DVB-S hálózat helyett DVB-C, azaz digitális kábeltelevíziós műsorszóró hálózatot alkalmazunk az IP hálózat mellett. Példákat fogok továbbá bemutatni a digitális kábeltelevízió lehetséges jövőjéről, további fejlődési irányairól.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.