Interaktív aláírás hitelesítő felület készítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az aláírás valószínűleg az egyik legrégebbi biometrikus azonosítási módszer, amit használunk és széles körben elterjedt. Akár nap mint nap használjuk az aláírásunkat szerződéseken vagy a legkülönfélébb nyomtatványokon. Ezért hasznos lenne egy olyan automatizált aláírás hitelesítő rendszer, ami elég nagy pontossággal képes az aláírásunkat felismerni.

Az elmúlt évtizedekben intenzív kutatási terület volt a kézzel írt aláírások elemzése, de még a legnagyobb pontossággal rendelkező módszerek esetében is sok nyitott kérdés maradt. A BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén is elkészült egy számítógépes aláírás hitelesítő rendszer, és a témakör jelenleg is aktív kutatási terület. A rendszer első lépésben megtanulja a felhasználó aláírását. A megtanult aláírások tulajdonságai alapján képes egy ismeretlen eredetű aláírásról eldönteni, hogy eredeti vagy hamis.

Az én feladatom a tanszéken elért eredmények ismertetése szélesebb közönség számára. Ennek érdekében két alkalmazást készítettem két különböző platformon, amik végig vezetik a felhasználót a tanszéken készített számítógépes aláírás hitelesítő rendszer folyamatain. Az alkalmazások nem csak a témakör szakértőit célozzák meg. A felhasználók anélkül is megismerhetik az aláírás hitelesítés folyamatát, hogy bármilyen szaktudással rendelkeznének. Webkamera segítségével saját aláírásokat fotózhatnak le, és tesztelhetik az aláírás hitelesítő rendszer pontosságát. A témakör szakértőinek lehetőségük van saját hitelesítési konfigurációt összeállítani, ami alapján a hitelesítő rendszer dolgozni fog.

Az első alkalmazás a Silverlight platformra készült, webes felületet biztosít a felhasználók számára. Telepítés nélkül használható internet böngészőn keresztül, mégis asztali alkalmazáshoz hasonló felhasználói élményt nyújt.

A második alkalmazás a Windows 8.1-es operációs rendszerrel rendelkező táblaeszközökre és számítógépekre készült. Kihasználja a platform nyújtotta előnyöket, követi a modern felhasználói felület dizájn elveit. Az alkalmazás animációk segítségével növeli a felhasználói élményt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.