Interaktív játék fejlesztése és integrálása online közösségi portálrendszerbe

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gulyás András
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban egyre népszerűbbek az online közösségi játékok, így egyre nagyobb az igény a felhasználók körében az újabb és újabb alkalmazásokra. A fejlesztők több szempontból is preferálják a közösségi oldalakat, hiszen egy közösségi portálba integrált játékban az alkalmazásokat sokrétű közösségi funkciókkal lehet ellátni, amely a játékélményt fokozza és egyben közösségi élménnyé teszi.

Szakdolgozatomban én is egy ilyen játékot fejlesztettem, melynek eredeti verziója egy társasjáték, amit dobókockákkal kell játszani. Ez egyfajta szerencsejáték, melynek célja, hogy a többi játékosnál pontosabban jósoljuk meg, milyen dobókockák vannak játékban.

Ez az alkalmazás abban tér el a többi közösségi játéktól, hogy szigorúan többjátékos, amely az online böngészőből futtatható játékok többségére nem jellemző.

A dokumentációban kitérek az alkalmazott web-fejlesztési technológiákra: Adobe Flex technológia, Actionscript programozási nyelv, PHP, MySQL, Facebook GRAPH API, CSS, XML. A játék alappillére az Adobe Flex technológia, amely az Adobe Flash platform egy szoftverfejlesztő készlete, mellyel előre elkészített objektumokkal lehet dolgozni, ezzel gyorsítva a fejlesztés menetét. Az adatok szerver-kliens és kliens-kliens transzportálása a szerveroldali programozással (PHP) és adatbázis utasításokkal (MySQL) történik. A Facebook GRAPH API felelős a közösségi portálrendszerbe való integrálásért.

A szakdolgozatban részletesen ismertetem a fejlesztés lépéseit és kitérek a fejlesztés során felmerülő problémákra, valamint azok megoldására.

Az utolsó fejezetben tesztelem az alkalmazást valós felhasználókkal, és bemutatom a lehetséges továbbfejlesztési irányokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.