Interaktív szabadkézi rajzolás 3D-ben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Várady Tamás László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Szabadformájú tárgyak számítógépes modellezése egy komplex informatikai feladat, különösen akkor, ha a felhasználó nem rendelkezik mélyebb ismeretekkel a számítógépes geometriai tervezés területén. A legnehezebb probléma az, hogy miként lehet egy két dimenzióban megrajzolt, perspektivikus nézethez, a csupán a felhasználó fejében lévő, gyakran nem egyértelmű harmadik dimenziót úgy hozzárendelni, hogy a rajzolás folyamata a lehető legtermészetesebbnek tűnjön.

Jelen szakdolgozat az interaktív szabadkézi rajzolás feladatkörével és algoritmusaival foglalkozik, és ennek keretében egy 3D-s tesztprogram elkészítését tűzi ki célul.

A szoftver célja egy a papírral és ceruzával való skicceléshez hasonló munkafolyamat támogatása, mellőzve a professzionális CAD rendszerekben gyakran alkalmazott, de egy laikus számára mesterségesnek tűnő, B-spline alapú modellezést. Fontos szempont a belső adatstruktúrák oly módon való kialakítása, hogy az kompatibilis maradjon más CAD rendszerekkel, és a későbbiekben felhasználható modellt lehessen belőle kialakítani. A felhasználói felület egyszerű eszköztárral és kevés, könnyen megtanulható gesztussal operál, amivel a felhasználó egyszerű primitíveket (pontok, görbék) vihet be a modellbe, illetve ezek alapján munkafelületeket definiálhat. A felhasznált eszköz egy digitális tollal felszerelt, 10.1 colos, Android rendszert futtató tablet (Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition).

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.