Interaktív térkép Silverlight alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Balássy György Miklós
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A kültéri navigációra kiforrott eszközeink léteznek, gondolhatunk a járművekben található navigációs készülékekre, vagy a világ műholdas képeit megjelenítő böngészőalkalmazásokra. Ha azonban egy épületen belül kell tájékozódnunk, nem áll rendelkezésünkre olyan eszköz, mely az esetek többségében megoldást nyújtana. A beltéri navigációra is több megoldás létezik, de ezek kevésbé elterjedtek, kevésbé kiforrottak. Hiányzik egy szabvány, egy irányvonal. A beltéri navigáció kutatási területe jelenleg fellendülőben van, szakdolgozatom keretében én is ezzel a területtel foglalkozom.

Beltéri navigációs eszközökkel leggyakrabban a bevásárlóközpontokban találkozhatunk az érintőképernyős nagy terminálok formájában. Ezek hátránya a rugalmatlanság; hely és időfüggőek: csak akkor és csak ott tudjuk használni őket. Ezek a térképek minden esetben interaktívak abban az értelemben, hogy valamilyen módon segítséget nyújtanak az épületen belüli helyiségek, termek megtalálására.

A szakdolgozat keretében a belső navigáció témakörének vizsgálata mellett egy kliens centrikus megoldást dolgoztam ki interaktív térkép megvalósítására. A kliens centrikusság esetemben web böngészőben futó Silverlight alkalmazás használatában nyilvánul meg. Így otthoni számítógépünkről, hordozható noteszgépünkről is elérhetjük a kívánt információt.

Dolgozatomban először áttekintem a beltéri navigációs alkalmazásokat, azok funkcióit, melynek során kitérek a felhasználó igényeire is. Ezek alapján tervet készítek egy alkalmazás megvalósítására, leírást adva az alkalmazás részeiről, ezek egymás közti kapcsolatairól. A továbbiakban tervezői döntéseimet jegyzem le és részletezem a megvalósítás fontosabb, érdekesebb részeit. Az elkészített alkalmazás és a fejlesztés értékelésével, valamint a továbbfejlesztési lehetőségekkel zárom dolgozatom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.