Interaktív transzformációs láncok

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ráth István Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban az alkalmazások, szoftverek fejlesztése nagyon bonyolult folyamat, melynek több különböző életciklusa és sok lépcsőfoka van. E folyamat megkönnyítésére számos eszköz közül választhatunk, de ezek általában csak egy-egy speciális feladat elvégzésére alkalmasak. Komplex rendszerek fejlesztése esetén ezért sok eszköz felhasználására és együttműködésére van szükség, melyek általában különböző felhasználói felülettel rendelkeznek, és eltérő adatformátumokat használhatnak. A heterogén eszközök szimultán használata lelassíthatja a fejlesztési folyamatot és az eszközök be- és kimeneti adatainak kezelése is bonyolulttá válik. Az eszközintegrációs keretrendszerek fő célja, hogy ezen eszközök elérésére egy homogén felületet keresztül történjen, illetve hogy menedzseljék az előállított adatokat. Az egységes kezelés lehetővé teszi, hogy a különböző eszközöket összekapcsoljuk egy folyamatban (láncba), mely definiálja az eszközök meghívásának sorrendjét és leírja, hogy milyen adatokat manipulálnak az eszközök. Az eredményt végül automatikusan végre lehet hajtani egy folyamat végrehajtó motor segítségével.

A MOGENTES (Model-based Generation of Tests for Dependable Embedded Systems) Európai Uniós projekt keretében kialakításra került egy ilyen eszközintegrációs keretrendszer Eclipse környezetben. Ezen eszköz képes különböző folyamatok leírására és végrehajtására. A folyamatok által felhasznált adattípusok leírása, szabályozása, a folyamatok ellenőrzése, illetve a rendelkezésre álló szolgáltatásokból a be- és kimenet megadásával folyamatot generáló eszköz a munkámnak köszönhetően került bele.

A szakdolgozatomban bemutatom az eszközintegrációs technológiát, a folyamatok által használt adatok leírását, a leírás szabályozását, folyamatok ellenőrzését, ezeknek az implementációját és felhasználását egy mintapéldán keresztül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.