Interaktív városnéző rendszer tervezése és megvalósítása Android támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mobil eszközök között egyre nagyobb teret nyernek az okostelefonok és a táblagépek. Mára szinte a legtöbb ember használ ilyen eszközt. Ezeket a készülékeket tipikusan magunkkal visszük nyaralásokra és kirándulásokra egyaránt. Ebben az esetben rendkívül hasznos, ha a készülék valamiféle városnéző funkciót támogatna, segítene a látványosságok gyors megtalálásában és az információk megjelenítésében.

Egy ilyen alkalmazás megkönnyítené a felhasználók dolgát, ha például meg szeretnénk nézni egy város nevezetességeit, vagy ha előre szeretnénk megtervezni, hogy milyen látnivalókat kívánunk megnézni, illetve jó lenne, ha egyéb érdekes információkat is meg lehetne tudni az adott városról.

Manapság az egyik legelterjedtebb platform mobil eszközökön az Android. Minden értékkategóriában elérhető androidos telefon és táblagép, az egészen olcsó készülékektől a csúcskategóriás termékekig.

A feladatom egy olyan interaktív városnéző rendszer tervezése és megvalósítása volt, melynek központi témája Watzatka Ágnes: Budapesti séták Liszt Ferenccel című könyve köré épül, ugyanakkor lehetőséget hagyva egyéb felhasználási területeken is. A rendszerem két fő komponensből áll, egy adatszolgáltató szerverből, mely megvalósításához MySQL relációs adatbázis-kezelő szervert és Java szerver oldali technológiát használtam, valamint egy Android alapú mobil kliensből, mely az idegenvezetést végzi. Az adatok feltöltéséhez egy adminisztrációs felületet is készítettem JavaServer Pages felhasználásával, mellyel egyszerűen lehet túrákat összeállítani a kliens alkalmazás számára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.