Interferencia korlátolt rendszerek teljesítőképessége

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jeney Gábor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A mobilszolgáltatásban az adatsebesség igény egyre növekvő tendenciát mutat. Egyik lehetséges módja az adatsebesség növelésére a kétszintű hálózatok, úgynevezett femtocellák használata a makrocellán belül. A femtocella kis hatótávolságú, kis teljesítményű bázisállomás, amit tipikusan a felhasználó lakásában, vagy irodájában, azaz épületen belül (in-door) telepíthető, a lefedettség, és az adatsebesség növelése céljából. A nagyobb adatsebességet úgy érik el, hogy a femtocella adatforgalmát vezetékes technológiával továbbítják, ezzel is csökkentve a makrocella forgalmát. A femtocella alkalmazása azonban interferenciát eredményez, amely egy bizonyos femtocella szám meghaladása után ellehetetlenítheti a szolgáltatást.

A mobil szolgáltatók a rendszer adatátviteli sebességét és összteljesítményét tekintik az elsődleges rendszerparaméternek, melyek alapvetően befolyásolják a mobil rendszer minőségét. A dolgozatban a kétrétegű hálózat különböző paramétereinek vizsgálata történik szimulációs, rendszer optimalizációs eszközökkel.

A kétszintű működésből következőleg egy felhasználó bizonyos esetekben a makrocellához, illetve a femtocellához is csatlakozhat. Ügyes stratégiával, szintén növelhető a hálózat teljesítőképessége.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.