Internet TV szolgáltatás vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Huszák Árpád
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az utóbbi időben az Internet, és a rajta közvetített média már mindennapjaink része. A videókat külön már nem is kell letöltenünk, hanem úgynevezett streaming megoldással érkezik az eszközünkhöz. Már azelőtt elkezdődik lejátszódni, mielőtt teljes egészében megérkezne hozzánk. Az Internet TV is ezen a technológián alapul. Több előnye is van a hagyományos televíziós rendszerekkel szemben. Ezek között ott van az, hogy a néző akár tetszőleges szolgáltatott tartalmat nézhet, beletekerhet, megállíthatja azt. Kevésbé feltűnő egy átlagos felhasználónak, hogy például a lejátszás tud igazodni a hálózat aktuális terheltségéhez. Ezt a funkciót nevezik ABS-nek (Adaptive Bitrate Streaming), hogy mindig olyan minőségű videót küldünk a felhasználónak, amit a hálózat elbír, és a végberendezés pedig le tudja játszani.

Szakdolgozatom első felében bemutatom a jelenleg elterjedt és alkalmazott streaming, beleértve az ABS megoldásokat. Említést teszek a megvalósításaikról, majd ezt követően összefoglalom, hogy az egyes ismert élő rendszerek milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek. A dolgozatom második felében leírom egy Wowza Streaming Engine alapú egyszerveres rendszer megvalósítását, majd ezen különböző méréseket végzek. Főleg olyan céllal, hogy meglássuk és megértsük, hogy konkrét kritikus helyzetekben hogyan reagál a felépített megoldásom.

A dolgozat végén összefoglalom az eredményeimet, főbb tapasztalataimat a témával kapcsolatban, és kitérek a streaming rendszerek lehetséges jövőbeni változásaira.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.