Internetalapú rádió Windows 10 IoT platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az internethez ma már eszközök széles választékáról hozzáférhetünk. A számítógépek és telefonok mellett, amik ezt régóta kihasználják, egyre szélesebb körben elterjednek az „Internet of Things” eszközök. Ezek általában beágyazott rendszerként működő kisebb számítógépek szenzorokkal kiegszítve, amelyek valamilyen speciális feladat elvégzésére készültek. A különleges ezekben, amiről a nevüket is kapták, hogy az internetre csatlakozva az azon keresztül elérhető szolgáltatások felhasználásával és egymással kommunikálva hatékonyabban tudják megoldani az adott problémát, akár emberi beavatkozás nélkül.

A dolgozatom keretében egy internet alapú rádió megvalósíthatóságát vizsgáltam. Ehhez a Microsoft Windows 10 IoT Core operációs rendszerét és egy Raspberry Pi 2 Model B eszközt használtam. Az operációs rendszer a .NET keretrendszerre épülő Universal Windows Platform alkalmazások futtatását teszi lehetővé. A fő feladataim a rádióadók lejátszása és a Raspberry Pi vezérléséhez szükséges fizikai eszközök kezelésnek megoldása voltak. A dolgozatomban bemutatom az alkalmazott technológiákat és a platform lehetőségeit, a követelmények felmérése után pedig a megvalósítás részleteit tárgyalom, kitérve a felmerült problémákra és a nehézségekre.

A kitűzött célokat sikerült megvalósítani. Az elkészült rendszer megoldást nyújt az alapvető funkciókra, de jól láthatóan szükség van egy háttérszolgáltatás kiépítésére, ha tovább szeretnénk vinni a projektet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.