Invazív vérnyomás- és véráramlásmérő

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jobbágy Ákos Andor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban jellemző a műszaki technika rohamos fejlődése. Ennek köszönhetően eszközeink minden szempontból egyre jobbak. Igaz ez az orvosi műszerekre is. Dolgozatom témája egy invazív vérnyomás- és véráramlásmérő modul, amelynek segítségével a páciens keringési rendszerének pontos állapotát tudjuk feltérképezni. A modul elkészítését valós kereskedelmi igény indokolta.

Feladatom volt egy rövid orvosi áttekintő írása, mely képet ad az eszköz hasznosságáról, és felhasználási területéről. Meg kellett vizsgálnom, hogy milyen hasonló termékek vannak a piacon. Az eszköz megvalósításához megfelelő alkatrészeket kellett választanom a specifikáció alapján, majd ezekkel megterveznem a modult. Az elkészült NYÁK-ot nekem kellett beültetnem, felélesztenem. Ezek után programot kellett írnom, mellyel a modul tesztelését el lehetett végezni, majd lehetőségeimhez mérten a vonatkozó szabványoknak megfelelően bemérnem az eszközt.

Feladatomnak köszönhetően kismértékben ugyan, de beleláthattam az orvostudomány világába, valamint egy teljes fejlesztési feladatot végezhettem. Ezenkívül a modul beültetésével és élesztésével rengeteg hasznos tapasztalatot szerezhettem. Ezen túlmenően megismerkedhettem a szabványok szerinti bemérés mikéntjével is.

A modul elkészült, működőképes prototípus áll rendelkezésre, mely belátható időn belül kórházi tesztelésnek lesz alávetve.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.