Investigation of electric motors in automotive applications

OData támogatás
Konzulens:
Varga Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban az elektromos és hibrid gépjárművek gyorsan fejlődnek és egyre jobban elterjednek. Sok esetben kefe-nélküli egyenáramú (BLDC) vagy állandó mágneses szinkron gépekkel (PMSM) hajtják őket. Ezen motorok legfőbb előnyei a nagy teljesítménysűrűség és a sebesség illetve nyomaték magas fokú szabályozhatósága. Ezek különösen kívánatosak agymotorok esetében, ahol a villanymotorok a gépjármű kerekeiben találhatóak. Munkám az Autonóm Hajtott Elektromos Jármű (ADEV) projekt egyik kezdeti része, melyben agymotoros hajtás megvalósítás van tervben.

A BLDC és PMSM motorok hajtása meghatározott vezérlési algoritmust igényel. Ezen algoritmusok megírása, laboratóriumi tesztelése és az eredmények szimulációval való igazolása a feladatom, hogy a további fejlesztésekre készüljek. Egy DRV8302 típusú Texas Instruments digitális motorvezérlő panelt használok egy 15 Watt teljesítményű NT Dynamo háromfázisú BLDC motor meghajtására, a panelt egy TMS320F28035 típusú mikrovezérlő vezérli a Piccolo 2000 szériából. A kódokat az Embedded Coder könyvtár segítségével fejlesztem MATLAB Simulink szoftverrel, mely a blokk-modelleket átfordítja C kódra, ami a vezérlőre kerül feltöltésre. Kisebb módosításokkal a Simulink modellek a tesztelő algoritmusok futásának szimulációjára is felhasználhatóak.

Az eszközök és a programozói környezet megismerésével kezdem a munkám. A vezérlő programnak tartalmaznia kell valós idejű kommunikációt egy számítógép és a mikrovezérlő között, a rendszerváltozók mérését és pulzusszélesség-modulált (PWM) jelek előállítását a motorhajtó inverter számára, mely a motort megforgatja.

A BLDC motorok vezérelhetőek PWM-el generált szinuszos feszültséggel, vagy négyszögletű jelekkel, ahol az inverter tranzisztorainak gate-jeit a „hat lépés” módszerrel kapcsolgatjuk. Mindkét módszert meg tervezem valósítani és összehasonlítom az eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.