Inzulinpumpa platform fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Levente
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Korunk egyik legtöbb embert érintő betegsége a cukorbetegség. Számos új kezelési módot mutattak be felfedezése óta. Felismerték, hogy a vércukorszint negatív visszacsatolásához köze van az inzulinnak. Inzulinkészítményeket kezdtek el kifejleszteni, majd ezeket a szervezetbe juttatva érték el az 1-es típusú cukorbetegek glükózháztartásának kordában tartását. A modern kor, a technika fejlődése hozzájárult a fejlettebb kezelések kialakulásához. Napjaink ez irányú kutatásai olyan orvosi segédeszközök fejlesztése felé mutat, melyek a páciens interakciója nélkül képes megfelelően adagolni a készítményt. Ez az eszköz az inzulinpumpa.

Diplomatervemben körüljártam a cukorbetegség egészségügyi vonatkozásának elméleti hátterét, kifejtettem az okozati összefüggéseket. Az inzulinszint szabályozásában elért mérnöki eredményeket is tárgyaltam.

A kereskedelemben megtalálható inzulinpumpákat és azok képességet taglaltam, majd rámutattam hiányosságaikra. Ezek a hiányosságok nem új keletűek, vannak törekvések a zárt hurkú visszacsatolt szabályozó megalkotására. A BME IIT tanszékén működő Orvosinformatikai laboratórium ehhez kötődő kutatásához terveztem egy olyan platformot, mely alkalmas az implementált szabályozások kipróbálására.

A hardver univerzális használhatóságra lett optimalizálva, hogy a fejlesztéseket ne tudja késleltetni vagy meghiúsítani egy szükséges elem hiánya.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.