IoT alapú okos otthoni biztonsági rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az IoT-képes eszközök egyre egyszerűbbé teszik, hogy otthonunkban okos készülékek vegyenek minket körbe. A biztonság terén ez nem csak azt jelenti, hogy a kameráinkat internetre tudjuk kötni, hanem akár okos képességekkel is fel tudjuk ruházni őket, mint például, hogy ha mozgást érzékelnek, értesítést küldenek a kapcsolt mobil eszközökre, így a tulajdonos azonnal ellenőrizheti, mi történik otthon.

Az elkészítendő prototípus rendszer központi eleme egy Raspberry Pi, amelyhez egy USB-s kamera csatlakozik. Lehessen valamely formában mozgást detektálni. A kamera képét lehessen helyben és felhőszolgáltatáson tárolni.

A rendszer célja az, hogy a Raspberry Pi gyanús eseményt tudjon rögzíteni, és elküldeni azt az eszköz tulajdonosához. A gyanús eseményhez rögzítsen képet/videót, a felhasználót tudja értesíteni, és előben is legyen képes egy mobil klienssel megtekinteni az élő média tartalmat.

A nagy kihívás az, hogy nem nagyon létezik jelenleg még hasonló bevált megoldás, hiszen maga az IoT technológia is viszonylag friss. Meg kell oldani a rendszer konfigurálhatóságát, az IoT eszköz és a mobil kliens közötti kommunikációt, a két eszköz közötti kapcsolat felépítését az élő média tartalom megtekintéséhez (NAT problémába ütközhet).

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.