IoT alapú okos otthoni biztonsági rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A 21. században az internet annyira behálózta a mindennapjainkat, hogy szinte már létezni sem tudnánk nélküle. Egyre több és több dologban jelenik meg, és már nemcsak a telefonunk és a számítógépünk, hanem már akár a hűtönk vagy a mosogatógépünk is rendelkezhet internethozzáféréssel, „felokosítva” ezáltal az eszközeinket, és nem mellesleg az otthonainkat is.

A szakdolgozatban bemutatott, illetve továbbfejlesztett termék is egy ilyen okos eszköz, pontosabban egy biztonsági rendszer, melynek alkalmazásával saját otthonunk biztonságát tudjuk növelni. A paradigma, mely a projektet övezi, a DIY (do-it-yourself) elv, mely arra bíztatja az átlag felhasználót, hogy a saját maga elképzelései szerint alkosson, tervezzen, fejlesszen. A rendszer lelke a DIY világban is igen népszerű Raspberry Pi - egy kis bankkártya méretű lapkára integrált számítógép. A cél pedig egy olyan, szoftverrel is ellátott okos biztonsági keretrendszer megalkotása, mely az otthonunk védelmét szolgálja, modulokkal könnyen bővíthető, és még a kevésbé hozzáértő felhasználó számára is egyszerűen kezelhető, továbbfejleszthető.

Az eddig elkészült termék tartalmaz egy kamera modult, mely többek között arcfelismerés és mozgásdetektálás által tudja riasztani a felhasználót. Rendelkezik továbbá egy felhasználói felülettel is, mely a rendszer konfigurációját teszi lehetővé. A cél ezen keretrendszer kiegészítése, módosítása, továbbfejlesztése, úgy, hogy egy lépéssel közelebb hozzuk a valós felhasználáshoz. A rendszer által felügyelt területet kisebb zónákra osztjuk fel, valamint beépítünk hangvezérlést is, mely lehetőségek egy új sorát nyitja meg a későbbi továbbfejlesztéshez. Mindezeken felül egy Android alkalmazást is készítünk a rendszerhez, tovább bővítve a lehetséges funkciókat, újabb és újabb lehetőségekkel gazdagítva termékünket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.