IoT alapú okos otthoni biztonsági rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Mindennapi életünkben egyre fontosabb szerepet töltenek be az IoT eszközök, így otthonainkban is egyre nagyobb súllyal jelennek meg. Segítségükkel lakásainkat olyan okos képességekkel ruházhatjuk fel, melyek nem csak az állapotuk távoli ellenőrzésére, de akár a lakásban történt eseményekről való azonnali értesítésre is lehetőséget adnak. A megfelelő felhasználói élmény és bizalom eléréséhez azonban elengedhetetlenül fontos, hogy az okos otthoni rendszerek ezen szolgáltatásaikat kényelmesen, biztonságosan és megbízhatóan nyújtsák a felhasználóik számára.

Az egyre nagyobb számítási kapacitással rendelkező, alacsony árú IoT eszközök, mint például a Raspberry Pi megjelenése széles körben elérhetővé teszi az okos otthoni rendszereket. A dolgozat során az ilyen eszközökön való futtatásra tervezett PCA okos otthoni keretrendszer kerül kiegészítésre az imént ismertetett szempontoknak megfelelően.

Az időskorú lakosság körében jelentős baleseti forrásnak számító otthoni elesések detektálására a rendszerhez egy új, a csatlakoztatott kamera képein elesés felismerésére képes modul kerül megvalósításra. A modul lehetővé teszi a balesetett szenvedett rokonai, illetve gondozói automatikus értesítését, mely által nagymértékben lerövidíthető az orvosi segítség megérkezéséig eltelt idő.

A hamis riasztások számának csökkentése, és ez által a nagyobb megbízhatóság érdekében a rendszerhez passzív infravörös mozgásérzékelő kerül illesztésre. A szenzor segítségével pontosabb mozgásdetektálás érhető el, így például elkerülhetők a háziállatok vagy egy mozgó függöny által okozott riasztások.

Végezetül a rendszer kényelmes és biztonságos távoli elérését garantáló megoldás kerül bemutatásra, mely egy, a PCA rendszerrel biztonságos MQTT kapcsolaton keresztül kommunikáló, Google Cloud Platform segítségével megvalósított felhő alapú komponensből, illetve a felhasználó számára a rendszer monitorozását és push értesítések fogadását lehetővé tévő, platformfüggetlen mobilalkalmazásból épül fel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.