IoT alapú otthonautomatizálás megvalósítása ESP8266 használatával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Györke Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az elmúlt néhány évben egyre több otthonban megjelentek az épület működésének automatizálását célzó megoldások. Ezek a rendszerek folyamatosan fejlődnek, évről évre megjelennek felhasználói kényelemben és funkciókban előrelépést mutató fejlesztések. Ugyanakkor az is egyértelműen látszik, hogy a gyors elterjedés egyik legfőbb akadálya a termékek magas ára, a legolcsóbb üzleti megoldások is gyakran túl drágának bizonyulnak a hétköznapi ember számára.

Diplomatervem témája egy olyan okosotthon rendszer megtervezése és elkészítése, mely az üzleti megoldások töredékébe kerül, és képes a kihelyezett eszközök méréseinek segítségével a felhasználók által megadott szabályokon keresztül automatikusan beavatkozni a környezetük állapotába.

A dolgozat első részében irodalomkutatást végzek, ahol néhány üzleti és nyílt forráskódú okosotthon rendszer bemutatásán keresztül képet kapunk az alapvető elvárásokról és lehetőségekről. A fejezet második részében bemutatom a szakdolgozat elkészítéséhez használt technológiákat és könyvtárakat.

Ezt követően előzetesen megfogalmazott elvárásokat szem előtt tartva megtervezek, majd meg is valósítok egy okosotthon rendszert, annak minden részére kitérve: elkészítem a szenzor és beavatkozó eszközök implementációját, és készítek egy webes felületet, ahol a felhasználó különösebb programozói tudás nélkül, grafikus felületen készíthet egyszerű szabályokat a saját otthona automatizálásához. A dolgozat utolsó részében egy hosszabb távú tesztüzem eredményeit figyelembe véve értékelem az elkészült rendszert, valamint támpontokat adok a továbbfejleszthetőségére vonatkozóan.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.