IoT alapú testreszabható szoba-termosztát

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság egyre több IoT eszközt gyártanak mindenféle probléma megoldására. Ezen problémák többsége kimerül szenzorok adatainak gyűjtésében, és feldolgozásában, de közéjük tartozik az okos termosztátok témaköre is. A termosztát végzi az otthon hőmérsékletvezérlését. A lakások hőfokszabályzása nem egy új gondolat, viszont annak távoli vezérlése – ugyan számos piaci megoldás létezik már rá – nem túl elterjedt, ami leginkább ezen eszközök árának és ismertségük hiányának tudható be.

Dolgozatomban egy ilyen IoT alapú szobatermosztát tervezését és fejlesztését mutatom be Raspberry Pi és Amazon Web Services platformokon. Az alkalmazás elkészítésénél kiemelkedő figyelmet kapott a felhasználás egyszerűsége, hogy bármilyen böngészésre alkalmas eszközzel tudjuk vezérelni bárhonnan, és hogy az adatok biztonságosan, mindenképp megérkezzenek a termosztátra. Ugyan a feladatleírásban szereplő tanulást egy egyszerűsített modell alapján oldottam meg, minden egyéb követelménynek megfelel a program. A megoldásom a piaci termékekhez hasonló funkcionalitásokkal rendelkezik. Kurrens, sokak által használt, megbízható technológiákkal készült, amiket részletesen ismertetek.

Az olvasó a dolgozatommal betekintést nyerhet az IoT fejlesztés világába egy specifikus probléma megoldásának bemutatása mentén.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.