IoT keretrendszer fejlesztése wifis mikrovezérlővel

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Viktor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság szinte kivétel nélkül minden elektronikai eszköz mikroprocesszoros vezérléssel működik. Így jogos igényként jelentkezett ezen eszközök összekapcsolása az Internet segítségével (Internet of Things). Ezzel ma már számos területen találkozhatunk az ipari alkalmazásoktól kezdve az „okos városokon” át a lakásautomatizálás témaköréig. Egy ilyen rendszer elkészítéséhez nélkülözhetetlen egy WiFi alapú keretrendszer kifejlesztése, amelyhez könnyen illeszthetők érzékelők és beavatkozók egyaránt.

A diplomaterv célja egy ilyen keretrendszer kifejlesztése egy választott WiFi-s mikroprocesszor segítségével (ESP8266). A rendszernek egyaránt képesnek kell lenni egy új részegység (szenzor, beavatkozó…) - csupán minimális utólagos fejlesztést igénylő - adaptációjára, a csatlakozott eszközök közötti kommunikáció megvalósítására, valamint a felhasználó felé egy olyan felületet biztosítására, ahol képes követhetni a működést és be is avatkozhat.

Az általam kidolgozott keretrendszer három fő modulból épül fel:

• egy központi vezérlő egységből (Master egység), amely jelen esetben egy .NET alapú asztali gépen futó program

• a mikroprocesszorokból, amelyekhez a részegységek kapcsolódnak

• végül a megjelenítésért felelős webes kliensből, ahol a felhasználó képes monitorozni az aktuális folyamatokat, és lehetősége nyílik beavatkozni a rendszer működésébe.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.