IoT megoldások tervezése és megvalósítása SAP Hana Cloud Platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A hálózati infrastruktúra és az okostelefonok integrált szenzorainak egyre gyorsuló fejlődésével és bővülésével lehetővé vált a korábbiaknál lényegesen sokrétűbb adatgyűjtés és –feldolgozás az eszközök hálózati kommunikációja által. Jelen diplomatervezési feladat célja az SAP Hana Cloud Platformon belüli IoT modul által nyújtott lehetőségek feltérképezése, amelyhez egy Android kliens és egy reszponzív webes dashboard felület megvalósítása is hozzátartozik.

Kezdetben az SAP Hana Cloud Platform hivatalos dokumentációjának és az IoT modul által kiajánlott API-k tanulmányozásával, valamint a modult használó, már létező megoldások felkutatásával felmértem a modul által nyújtott lehetőségeket. Ezt követően az Android platformra készítendő alkalmazás tervezéséhez utánajártam az Android keretrendszer sajátosságainak, az aktuális technológiáknak és a bevált gyakorlatnak egy-egy probléma esetén. Meghatároztam az alkalmazás funkcióit és komponenseit, az egyes részproblémákra megbízható és hatékony megoldást kerestem. Az Android platform népszerűsége révén számos alternatíva adódik a függvénykönyvtárak között egy adott feladatra, ezeket megvizsgálva döntöttem a felhasználandó függvénykönyvtárak köréről. Az elkészült alkalmazás lehetővé teszi az eszköz regisztrációját az SAP felhőszolgáltatásában, a szenzoradatok kiolvasását és automatikus elküldését a Hana Cloud Platform adatbázisába, illetve onnan adatok lekérdezését. Ezen felül a lekérdezett adatokat diagramon is reprezentálja, valamint a tartalmazott koordináták alapján egy térképfelületen megjelenítve a közeli pontokból csomópontokat alkotva. Az alkalmazás lehetőséget ad az adatküldés feltételeinek konfigurálására.

A reszponzív webes dashboard felület megvalósításában a kezdeti irány az SAPUI5 eszközkészlet megismerése és egy erre épülő webalkalmazás elkészítése volt, azonban végül a Node-RED technológia használata mellett döntöttem, amely sokkal több lehetőséget rejt hardverelemek későbbi bevonásával. Az elkészült Node-RED alkalmazás lehetővé teszi a Hana Cloud Platformban lévő adatbázis tartalmának lekérdezését táblázatos formában, a regisztrált eszközök listázását, valamint egy kiválasztott eszköz monitorozását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.