IoT rendszerek által támogatott folyamatok illesztése az Arrowhead keretrendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A Dolgok Internete, amely napjaink egyik legnépszerűbb informatikai témaköre, rengeteg különböző elektronikai eszköz összekapcsolódását jelenti. Ennek a hálónak a segítségével az eszközök képesek egymással kommunikálni. Egy ilyen hálózatnak a menedzselése komplex, jelentős kihívásokat tár elénk.

Az Arrowhead, egy az Európai Unió által támogatott projekt, célja, hogy nem csak a technológiai, hanem a teljes megvalósításban egy keretrendszert adjon az együttműködés megteremtések. Az Arrowhead keretrendszer szolgáltatás-alapú architektúrára épül, amivel a dolgozatom elején foglalkozom. Ezután az Arrowhead- keretrendszer különböző egységeiről adok leírást.

A keretrendszer mindeddig nem nyújtott támogatást az együttműködő IoT rendszerekben történő szolgáltatás-megvalósulások folyamatként való kezelésére. Olyan összetett feladatok megvalósulásához szükséges forgatókönyvszerű leírásra és új egységre van igény, amivel például egy gyártósor elemeit tudjuk vezényelni. A harmadik és negyedik fejezetben részletesen foglalkozok a folyamatokkal, azok absztrakt leírásával és a velük szemben támasztott követelményekkel. Az ötödik fejezetben a folyamatvezérlő szolgáltatás implementációjával foglalkozom, amely kompatibilis az előbb említett keretrendszerrel, valamint a fejezetben kitérek a továbbfejlesztési lehetőségekre.

A dolgozatom végén bemutatom a tesztelés során használt verifikációs és validációs módszereket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.