IoT-specifikus szoftverrádios platform

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Péter
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Korunk egyik legjelentősebb fejlesztési iránya az Internet of Things technológiai terület felé mutat, ami a környezetünk mérését, vezérlését, valamint e kettő hálózaton keresztüli összekapcsolását takarja. A hálózati kapcsolat a IoT eszközök nagy hányadánál vezeték nélkül valósul meg, ezzel speciális követelményeket támaszt a rádiós megvalósítással szemben: egyszerre kell robusztusnak, egyszerűen implementálhatónak és energiahatékonynak lennie.

A munkám során számos, IoT alkalmazások által használt rádiós protokollt jellemzek, majd egy népszerű technológiát, a LoRa modulációt részleteiben is bemutatom. A LoRa jel demodulációjánál javaslatot teszek a jelenlegi nyílt forráskódú implementációk módosítására, az érzékenység növelése érdekében.

A szoftveres és chip szintű IoT rádiós technológiákkal kapcsolatban több problémát is felvetek, amik megoldásaként a szoftverrádiós megközelítést javaslom.

Részletesen bemutatom a saját szoftverrádiós platformom tervezési, programozási és kivitelezési lépéseit, végül mérésekkel igazolom a megépített rendszer működőképességét.

A munkámmal igyekeztem igazolni egy kis költségű, egyszerű és IoT-specifikus szoftverrádiós platform megvalósíthatóságát és létjogosultságát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.