Ipari áru-nyomkövetés vezérlőrendszerének fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csurgai-Horváth László
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A dolgozat célja egy magyarországi nagyvállalat üzemében működő gépsor-automatizációs rendszer vezérlésének megtervezése. A rendszer tárgyalása előtt kitérek az áru-nyomkövetés szerepére, illetve a rendszert alkotó és hozzá kapcsolódó elemekkel szemben ipari környezetben támasztott követelményekre, előírásokra.

A projekt megvalósításának első lépésében, a gépsor korábbi üzemeltetésének átalakítására tettünk javaslatokat, kiemelt figyelemmel az üzleti logika módosítására és belső szállítás során alkalmazott címkére. Fontos megjegyezni, hogy a rendszert úgy kellett tovább fejleszteni, hogy a korábbival megegyező módon is működni tudjon.

A munkám részét képezte az eltérő modulok a rendszerbe beépítése, a különböző gyártóktól érkező elemek közti villamos és digitális kapcsolat implementálása. Ezek közül a legfontosabb a termékek címkézését végző nyomtatónak a gépsorba való beépítése, illetve a gépsort működtető PLC-vel és egy PC-n futó alkalmazással való kommunikációja volt. Ez a szoftver végzi beérkező palettákon szereplő nyers adatok dekódolását, a PLC-nek szolgáltat csomagolási utasításokat, valamint a nyomtatási folyamat vállalatirányítási rendszerhez felé történő integrációját valósítja meg.

A gépsori automatizációt vezérlő szoftveren kívül, készült egy menedzselő szoftver, amivel a program által használt adatbázis kezelése felhasználóbarát módon vált megoldhatóvá, továbbá diagnosztikai, és statisztikai célú riportok anyagának készítésére alkalmas.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.