Ipari berendezés biztonságtechnikája

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az iparban manapság a legtöbb feladatot valamilyen formában gépek segítségével végezzük. Mivel ezekhez a gépekhez személyzet is tartozik, kiemelt fontosságú, hogy ezek a gépek a lehető legkisebb baleseti kockázattal működjenek, megőrizve mind a gép, mind a személyzet épségét.

A biztonságos működést már a tervezési folyamattól kezdve különböző nemzetközileg elfogadott szabványok garantálják, amelyek segítségével a kész gép megfelelhet az előírásoknak. Természetesen a legprecízebb tervezés esetén sem szabad pusztán az elvi helyességre alapozni, az elkészült gépeknek át kell esniük bizonyos előírt méréseken és teszteléseken mielőtt ipari használatba kerülnek. A dolgozatom elkézítése során az adott gép biztonságos működésének biztosítása volt a célom, a megfelelő mérések elvégzésével és a felmerülő hibák korrekciójával.

Először megismerkedtem a vonatkozó jogszabályokkal, melyek Európai Unión belül a CE jelölés szükségességét írják elő az általam vizsgált ipari berendezésre. Ez a jelölés jelenti azt, hogy a gép megfelel a rá vonatkozó követelményeknek.

Következő lépésként a gép műszaki dokumentációjának ismeretében meg kellett határoznom, hogy milyen méréseket kell elvégeznem beleértve a mérendő paramétereket, a mérések módját és esetlegesen felmerülő egyéb mérési feltételeket. A mérések elvégzése után az eredmények kiértékelése és dokumentálása következett.

A dolgozat befejező lépéseként értékelem az eredményeket valamint javaslatot teszek a gyártó felé, hogy a szabványtól eltérő értékeket milyen módon lehet vagy érdemes CE-jelölésre alkalmassá tenni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.