Ipari centrifuga-vezérlés HMI felületének fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Gábor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A különféle technológiák irányítása során az automatikus vezérlés mellett is lehetőséget kell nyújtani a humán operátori felügyeletre, esetenként kézi vezérlésre, illetve az irányítási paraméterek beállítására. Erre leggyakrabban egy grafikus ember-gép interfész (Human-Machine Interface, HMI) nyújt lehetőséget, amelynek segítségével átláthatóvá és egyszerűbbé válik az adott technológia működtetése, a hibák detektálása és kezelése.

A szakdolgozat egy gyógyszeripari centrifuga grafikus felhasználói felületének tervezését és megvalósítását mutatja be. A feladat egy olyan robbanásveszélyes térben is működtethető HMI panel illesztése volt a centrifuga irányítórendszeréhez, amely mind megjelenítésében, mind funkcionalitásában megfelel a megrendelő igényeinek. A panelnek köszönhetően a kritikus technológiai paraméterek könnyebben kézben tarthatóak, a folyamat könnyebben irányítható, így a működés átláthatóbbá és biztonságosabbá tehető.

A dolgozatom bemutatja az irányított technológiát, kiemelt hangsúlyt fektetve a veszélyes alapanyagok feldolgozásából adódó robbanás elleni védelem lehetőségeire. Ezt az ipari centrifuga és az irányítórendszer felépítésének, működésének részletes ismertetése és a biztonsági szempontokból is megfelelő HMI eszköz kiválasztásának megfontolásai követik. Bemutatásra kerül a felhasználó felület rendszerterve és képernyőtervei, valamint a fejlesztés során használt Siemens SIMATIC WinCC Flexible fejlesztői környezet. A dolgozat a rendszer implementálásának folyamatát és az elkészült alkalmazás tesztelését is ismerteti.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.