Ipari folyamatok PLC alapú szimulációja

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Ipari irányítástechnikai rendszerek fejlesztése során kiemelt fontosságú az elkészült rendszer szisztematikus és jól dokumentált tesztelése. Programozható vezérlő készülékek segítségével valóság közeli digitális szimulációk futtathatók az elkészített PLC alapú irányítástechnikai rendszeren.

A diplomaterv célja meghatározott ipari folyamatok szimulálására képes, PLC alapú rendszer fejlesztése, mely tesztelés céljából rácsatlakoztatható egy lefejlesztett PLC rendszerre.

A diplomatervben két olyan feladat megvalósítása olvasható, amelyek gyakran előfordulnak ipari körülmények között. A PLC gyártója a Unitronics nevű német vállalat, az eszköz programozása is az általuk kiadott szoftver segítségével történt.

Az első feladat egy vízvezeték átfolyás mérő berendezésének kezeléséről szól, melyben a szenzorból beérkező impulzusok megszámlálása, és átfolyás érték számolása a cél. Előírás továbbá, hogy a program bizonyos időre visszamenőlegesen is rögzíteni tudja a korábbi átfolyás értékeket.

A második feladat során a cél egy vízkinyerő telep modelljének a megvalósítása, amiben a PLC maga a szabályozandó folyamat fizikai modellje. A telep működésének végső követelménye az, hogy a fő vízvezeték hálózatban biztosítani lehessen a kívánt víznyomást. Amennyiben a modell nem külső PLC-ről kapja a beavatkozó jeleket, a beépített automata mód tudja kezelni a nyomás biztosításához szükséges szelepeket és szivattyúkat. A megvalósításhoz PID szabályozást is meg kellett valósítanom, amelynek olyan, frekvenciaváltóval működtetett aszinkron motoros szivattyúkat kell szabályoznia, melyek szintén a víztelep modelljének részei.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.