Ipari folyamatok végrehajtásának támogatására alkalmas általános keretrendszer készítése mixed reality eszközök felhasználásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Jelen korunkban sok ágazat mellett az ipar is rohamos ütemű fejlődésen megy keresztül. A folyamatosan módosuló igények és a moduláris gyártás térnyerése okot adnak arra, hogy a bevett, megszokott folyamatok felülvizsgálatra és fejlődésre kerüljenek, mivel a változások eredményeként egyre nehezebbé válik az emberek gépekhez történő alkalmazkodása. Emiatt szükségessé válik a különböző támogatási lehetőségek vizsgálata.

A gyártás során gyakran előforduló probléma, hogy a munkafolyamatokat végző gépek meghibásodnak. Ez jobb esetben csak lassítja, rosszabb esetben meg is béníthatja a teljes folyamatot, mely már rövidebb kiesés esetén is komoly anyagi károkat okozhat. Jelenleg egy gép kiesése esetén hozzáértő szakemberekre van szükség a javítás elvégzéséhez, akik gyakran papír alapú dokumentációk segítségével kísérelik meg a probléma elhárítását, mely sok időbe telhet és a folyamat során könnyen félreértések történhetnek. Kihívást jelentő feladat erre a problémára egy olyan megoldást találni, amely különösebb szaktudás szükségessége nélkül lehetővé teszi a javítási feladat elvégzését. Mindezt oly módon, hogy a javítási időt és az esetleges félreértések számát a lehető legjobban lecsökkentjük.

A különböző kiterjesztett valóság eszközök felhasználásával megoldást találhatunk az említett kihívás hatékony megvalósítására. A kutatási eredmények validálására elkészült egy Microsoft HoloLens alapú, interaktív javítási útmutató prototípus keretrendszer, amely a tárgyalt szempontok alapján próbál egy általános megoldást kínálni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.