Ipari folyamatsegítő alkalmazás fejlesztése Google Glass-re

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az ipar fejlődésével egyre nagyobb és nagyobb gyárakat valamint raktárakat építünk, de nem fektetünk elég hangsúlyt a bennük dolgozó személyek munkájának segítésére. Általában előnyben részesítjük a központi rendszer által irányított termelést, de abba nem gondolunk bele, hogy egy nagy üzem esetében az információnak nem egy helyen kell elérhetőnek lennie, hanem mindenhol. Megoldást jelentenek a mobil klienssel is rendelkező SCADA szoftverek, de ezek a teljes rendszert kezelik így általában nehezen átláthatóak és bonyolultak.

A szakdolgozatban egy ipari folyamatsegítő prototípust tervezek meg és készítek el, melynek célja a naprakész információk hatékony megjelenítése, valamint a beavatkozásra való lehetőség megteremtése. A megvalósításhoz a Google Glass-t választottam, mivel egy kézzel is könnyen kezelhető valamint a prizmás kijelzőjével az ember szeme elé vetíti az információkat. Az adatok szolgáltatásáért egy REST webszerver a felelős, amely tetszőleges gyártásirányítási (MES) rendszer mellé beintegrálható.

Egy-egy kommunikációs folyamat mindig egy QR kód beolvasásával kezdődik, hogy azonosítani tudjuk a terméket/gépet, amiről meg szeretnénk tudni valamit. A dekódolást követően az azonosító el lesz küldve a szervernek. Az onnan kapott válaszok egy Live Card-on lesznek megjelenítve a felhasználó számára, aki további műveletek közül is választhat. A prototípus működését egy elképzelt sörgyári problémával és annak megoldásával szemléltetem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.