Ipari konyhagép belső kommunikációjának megvalósítása CANopen protokoll alkalmazásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tóth Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Manapság egyre nagyobb igény mutatkozik mindennapi tevékenységeink automatizálá-sára. Hétköznapjaink elengedhetetlen kellékeivé váltak az automaták, melyek között egy fontos csoport az áruautomaták csoportja. Ezek nagyon elterjedt eszközök, szinte minden színházban, moziban és bevásárlóközpontban megtalálhatók. Legáltalánosabban ital, édesség vagy csomagolt ételek, esetleg játékok kiadására képesek. Bonyolultabb folyamatokat végrehajtó automatákkal is találkozhatunk, például palacsintakészítővel vagy pizzakészítővel, de pólónyomtató automaták is léteznek.

A Hunify Laboratories Kft. egy a 80-as években megépített gép, a Fryworks krumplisütő automata felélesztésén, újratervezésén dolgozik. A krumplisütés folyamata jóval bonyolultabb automatizálási probléma, mint ami egy egyszerű árusító automatánál fellép. A gép két fő egyégből áll melyek sült krumpli készítés fázisait végrehajtják. A zökkenőmentes működés érdekében megfelelő kommunikációt kell kiépíteni az egységek között.

Feladatom a Fryworks krumpli sütő kommunikációjának implementálása volt CANopen protokoll alkalmazásával. A dolgozat megvalósításához hozzátartozott a CANopen protokoll részletes megismerése, a Fryworks gép funkcionális megértése, a gépet reprezen-táló blokkábra megtervezése, valamint CANopen kommunikáció sémájának megterve-zése és C nyelvű implementálása.

A szakdolgozatom tartalmazza a gép két legfontosabb egyégének blokkdiagramját és működési elvük részletes leírását. Részletesen dokumentáltam a megtervezett eszközinterfészek (objektumkönyvtárak) felépítését, valamint a CANopen protokoll működését. Leírtam a dolgozatom gerincét adó paraméterezhető és testre szabható C nyelvű szoftverkönyvtár felépítését, melyet a krumplisütő egyik általtam létrehozott eszközinterfészével demonstráltam. A dolgozat végén a programtesztelés folyamatát részleteztem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.