Ipari létesítmény energiahatékonyságának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

A mai élet nélkülözhetetlen eleme az energia, melyből a világ egyre többet igényel. A természetben fellelhető primer energiaforrások legnagyobb része közvetlenül nem alkalmas a felmerülő igények kielégítésére, ezért ezeket nemesíteni kell, másodlagos energiahordozókat kell belőlük alkotni. A legfontosabb szerepe a villamosenergiának van, mivel ennek a megléte nélkül a modern társadalom pár pillanat alatt összeomlana jelenlegi állapotában. A növekvő igények mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap az energia környezetbarát előállítása, valamint a már megtermelt energia lehető leghatékonyabb felhasználása, így mára az egyik legfontosabb kulcsszó az energiahatékonyság lett, mely fogalom elkerülhetetlenül összekapcsolódik a károsanyag kibocsátás (CO2) csökkentésével is.

Az energiahatékonyság egy komplex, összetett fogalom melyre általában mindenki másképp tekint. Ezért tartom fontosnak az alapvető fogalmak pontosítását. Energiahatékonyság alatt az egy egység alatt bevitt energia által a lehető legnagyobb teljesítmény leadását vagy a legnagyobb teljesítmény leadását minél kevesebb felvett energia alapján határozom meg.

Jelen diplomaterv ezek tisztázása mellett be kívánja mutatni az energiahatékonyság növelésének néhány lehetőségét, valamint a vonatozó szabványokat és előírásokat. Egy energiamenedzsment rendszer telepítéséhez köthetően jelentős energiamegtakarítás érhető el, melyet az adott eszközök részletes ismertetésével, valamint a rendszer felépítésével kívánok bemutatni. Dolgozatom végén bemutatom korunk egyik legújabb vívmányait, a megújuló energiaforrások felhasználását és az azokkal elérhető károsanyag kibocsátás csökkentés lehetőségeit is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.