Ipari megjelenítő rendszerek bináris állományainak automatizált validálása

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjaink felgyorsult világában egyre jobban elterjednek az automatizált gyártósorok, melyek segítségével csökkenthető az emberi mulasztásokból származó hibák, balesetek száma. Az ilyen nagy megbízhatóságú eszközöknél elengedhetetlen a mélyreható és alapos tesztelés. Ezek a tesztelések szintén automatizált végrehajtást kívánnak meg, hiszen a gyártósorokban alkalmazott Programozható Logikai Egységek és hozzájuk tartozó megjelenítő panelek programozására készített tervező szoftver rengeteg funkcionalitást biztosít az eszközök szerteágazó alkalmazhatósága miatt.

A felhasználó által létrehozott programok az eszközökre binárisokként tölthetők fel, melyeket a tervező szoftver részét képző fordító hoz létre. A fejlődő igényeknek megfelelően a tervező program funkcionalitásai folyamatosan bővülnek, így természetesen a fordítónak is követnie kell ezeket a változásokat. A fejlesztések tesztelésére készült egy belső eszköz az evosoft Hungary Kft.-nál, mely képes egy bináris fájlt összehasonlítani egy referenciának vett állománnyal.

Ez a tesztelő alkalmazás különböző beépülő modulokkal dolgozik, melyek a jól elkülöníthető feladatokért felelnek a különböző fájltípusok esetén az előre meghatározott összehasonlítási folyamat során. Ez a folyamat bizonyos esetekben nagyon hosszú ideig is eltarthat, ezért felmerül annak esetleges kiküszöbölése a nem feltétlen szükséges esetekből, továbbá az eddigi keretrendszer nem volt képes a binárisok érték alapú ellenőrzésére. Az összehasonlítások elhagyását és az érték alapú validációt lehetővé tevő környezet kialakításával, olyan egyedi folyamatok jöhetnek létre, melyek kezelésére jelenleg nincs felkészítve az eszköz.

A feladat a diplomamunka során a már létező beégetett összehasonlítási folyamat kibővítése egyedi műveletsorozat megadhatóságának lehetőségével, a binárisokban szereplő értékek ellenőrzési opciójának megalkotása, valamint a validációval bővített egyedi folyamatok automatizálása. Ezekkel a funkciókkal kibővítve a tesztelők és fejlesztők is könnyebben és gyorsabban futtathatják le régi és újabb, specifikusabb tesztjeiket, az automatizálás segítségével pedig több binárison keresztül is vizsgálhatóvá válik egy-egy fejlesztés eredménye.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.