Ipari mérőberendezés funkcionális tesztjének automatizálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ress Sándor László
Elektronikus Eszközök Tanszéke

2017 elején merült fel a Mentor Graphics hardvertervező részlegében egy automatizált tesztelésre alkalmas eszköz kifejlesztésének ötlete a cég egyik termékcsaládja, a Power Tester funkcionális tesztjének automatizálásához. Ez a termékcsalád nagy teljesítményű félvezető eszközök termikus karakterizálását tűzi ki célul. A tesztberendezés specifikálásában a termékmenedzsment segített, majd hosszas ötletelés után megszületett a konfigurálható eszközlánc koncepciója.

A berendezés méreteinek meghatározása után a gépészeti részleggel szoros együttműködésben terveztük meg a hűtésre szolgáló hordozóelemeket, valamint az esetenként több, mint fél kiloamper vezetésére alkalmas réz elemeket, amelyek a vizsgált félvezetők, a tesztrendszer, valamint a mérőállomás közötti összeköttetések kialakítására szolgálnak.

Összesen négy hardverelem elkészítésére volt szükség, ezekből kettőnél kellett a prototípus legyártása után javításokat eszközölni, új verziójú áramköröket létrehozva ezzel. A verziókezelés a vállalat belső szabványainak megfelelően történt.

Mind a hardver élesztésének, mind a firmware gyors fejlesztésének kulcsa egy már több termékben bizonyított vezérlő- és kommunikációs architektúra alkalmazása volt. Eredményképp a kommunikáció megbízhatóan működött, mindössze a logikai elemek lábkiosztásának újradefiniálására, valamint a kód kibővítésére volt szükség.

Ezek után tesztmérésekre került sor, ahol fény derült a tervezés eleje óta levegőben lógó kérdésre, hogy vajon milyen mértékben fogja torzítani a tesztberendezés a mért termikus tranzienseket. Ez a hatás bizonyos mérési módokban alig észrevehető, másokban azonban kifejezetten jelentős mértékű.

A korrekt összehasonlíthatóság jegyében megvizsgáltam a funkcionális teszt automatizálásának előnyeit is, mind munkaszervezési, erőforrás-hasznosítási, mind pénzügyi szempontból.

Két év alatt a fejlesztés olyan szintre jutott, hogy elegendő eredményt szolgáltatott a termékmenedzsment és a gyártási részleg automatizálással kapcsolatos döntésének támogatásához. A projekt jövője ettől a döntéstől függ.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.