Ipari rendszerek felügyeletét támogató általános célú keretrendszer készítése mixed reality eszközök felhasználásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban sok más ágazat mellet az ipar is rohamos ütemű fejlődésen megy keresztül. A változó igények és a moduláris gyártás megjelenésével, szükségszerűvé válik a bevett módszerek eljárások fejlődése is, mivel a rohamos fejlődés mellett nem fektetünk elég hangsúlyt a gyárakban dolgozó személyzet munkájának megkönnyítésére. Előnyben részesítjük a központi rendszer által irányított termelést, azonban ez egy nagy gyár esetén csökkentheti a munka hatékonyságát. Azonban az ipar egyre nagyobb mértékű számítógépesítettsége segítségünkre lehet egy olyan rendszer kialakításában, ahol az információ nem egy központi helyen érhető el, hanem mindenhol.

A gyártási folyamat során előforduló eszközökben található szenzorok nagy mennyiségű adatot generálnak, melyek általában egy központi helyen érhetők el, ez azonban korlátozza az ebből kinyerhető információ mennyiségét, minőségét. Ezen problémára megoldást jelenthetnének a mobil klienssel is rendelkező SCADA rendszerek, azonban ezek a teljes rendszer képét jelenítik meg, ami megnehezíti a kényelmes navigációt. További problémát jelent ezen kliensek esetén, hogy az információ megjelenítéséhez szükség van kéz használatára, ami akadályozhatja a munkavégzést. Az imént említett problémák megnehezítik a gyártást felügyelő alkalmazottak gyors és hatékony döntéshozását. Kihívást jelentő feladat, hogy a megfelelő információ, a megfelelő helyen és megfelelő időben jelenjen meg a gyártást támogató személyzet számára, oly módon, hogy ez a munkavégzést minél kisebb mértékben befolyásolja.

A fent említett kihívások megoldásában segítségét jelenthetnek a különböző Augmented Reality eszközök használata. A kutatási eredmények validálására elkészült egy Microsoft HoloLens alapú, kontextus specifikus monitorozó prototípus keretrendszer, amely a fent említett szempontok alapján próbál egy általános megoldást kínálni a gyártósori eszközök felügyeletére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.