Ipari tesztberendezés programozása

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Egy autóiparti gyártásban termelő gyártósor végére terveztünk egy ellenőrző állomást, amely a terméket, ami egy forgó átvezető a kormányszerkezetbe, ellenőriz. Ellenőrzi a forgatónyomatékát, illetve a benne található vezetékek ellenállását. Ennek a gépnek a megépítéséhez sok eszköz adott volt, mert egy korábbi nem működő gép alkatrészeinek felhasználásával kellett elkészíteni, így nem volt választási lehetőség. Adott PLC-vel és annak bővítőmoduljaival, adott szervóval és mérő berendezésekkel kellet megvalósítani a feladatot.

Az én feladatom a projekt során a mérés, illetve a mérőáramkör megtervezése, illetve a programozási feladatok ellátása volt.

A projekt során megismerkedtem a beckhoff PLC-vel illetve annak bővítőmoduljaival és a fejlesztőkörnyezetével a TwinCat 3-al.

A géphez készíteni kellet egy kezelőfelületet, amellyel szemben megkötések voltak, hogy mi mindent lehessen róla elvégezni, a gép üzemelésén kívül a teljes paraméterezést, adatbázis lekérdezést, hiba kijelzést és logolást. Ennek a kezelőfelületnek az elkészítését is a beckhoff saját szoftverével a TwinCat-el végeztem.

A feladat során használtam keyence kamerákat is, amelyekkel a gép működését, illetve az operátori feladatok helyes végrehajtását kellet ellenőrizni.

A feladat során egy termelésre kész gép készítése volt a cél, ez teljesült.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.