Ipari tesztrendszerben használható mikrokontroller alapú folyamat szimulátor

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Holczer Tamás
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A virtuális biztonság témaköre a teljes IT szakmában, mindig is kifejezetten fontos szerepet töltött be. Ennek ellenére kijelenthető, hogy a védelem még mindig egy lépéssel le van maradva a támadókkal szemben, mivel napról napra új, illegális behatolásokról és személyes adatok eltulajdonításáról lehet értesülni. Sajnos, azonban az ipari szekció helyzete még ennél is rosszabb. Ott ugyanis a gyors technikai fejlődés okozta változások miatt, a kiber védelem jelentősen le van maradva. A modernizáció során átvett eszközök és eljárások, egy a tervezésükhöz eltérő környezetben, olyan új lehetőségeket biztosítanak a támadóknak, amelyeket kihasználva, komoly anyagi és környezeti károkat képesek okozni. Ráadásul a szakemberek ezzel a problémával, csak az elmúlt években kezdtek el komolyabban foglalkozni.

Ez a dolgozat elsősorban egy konkrét megoldást kínál az említett problémára, de annak részletes ismertetése előtt, taglalom az említett lemaradásnak az okát és szemléltetem az ipari rendszerek feladataiból és felépítéseiből adódó eltéréseket, az általános IT rendszerekhez képest. Később beszámolok az ipari rendszereket ért konkrét támadások eseteiről és azok különböző fajtáiról. Majd a következő fejezetben ezekre elsősorban egy általános megoldást állapítok meg továbbá konkrét példákon keresztül mutatom be a kutatók által fejlesztett támadást detektáló szimulációkat. És az ezekből a munkákból szerzett szempontok alapján határoztam meg az én feladatomhoz szükséges kritériumokat.

Az általam tervezett folyamat szimulátorhoz alapvetően két eszközre volt szükségem. Egy számítógépre és programozható logikai egységre. A munkám célja egy olyan fejlesztői környezetnek a megteremtése, amely képes szimulált fizikai folyamatokat futtatni valós időben és lehetőség van benne az esetleges szimulációs hibák jelzésére. A teljes projekt nyílt forráskódú, bővíthető és az eszközök számát és méretét tekintve bárhol implementálható. Használatához ez a dolgozat megfelelő dokumentációként is szolgálhat a későbbiekben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.