Ipari vezérlőrendszer moduljainak tesztelése beágyazott technológiával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Ipari környezetben ahol a minél nagyobb rendelkezésre állás a cél, egy meghibásodás esetén az operátornak nincs lehetősége a hiba pontos behatárolására. Így a leggyorsabb javítás érdekében kicserél minden olyan modult, amely a hiba okozója lehet. A kiemelt modulokat ellenőrizni kell és a megfelelően működőeket később vissza lehet csatlakoztatni a rendszerbe.

Dolgozatomban egy ilyen ipari rendszer moduljainak teszt környezetét alakítottam ki. Megvalósításra került egy kártya csatlakozó, amelyen keresztül az ipari busz működését szimulálva meggyőződhetünk arról, hogy a rendszerből kiemelt kártya megfelelően működik, illetve ha nem akkor megkísérelhetjük behatárolni a hiba okát.

Röviden bemutattam az alkalmazott buszrendszert és ipari környezetet, valamint néhány modul felépítését. A tervezés során fontos szempont volt a bővíthetőség biztosítása mivel nem áll rendelkezésre mindegyik modul működésének részletes leírása és később szeretnénk majd újabb teszteket is definiálni ezekhez. Egy másik bővítési lehetőséggel is számolni kell, mivel vannak olyan modulok, amelyeket nem a buszrendszer keretein keresztül lehet vezérelni, hanem egyedi jelekkel rendelkeznek. A tesztelést végző program ennek megfelelően lett kialakítva és olyan keretek lettek létrehozva, amikkel egyszerűen lehet új teszt programokat alkotni. Ezek a teszt leírások pedig a busz működését szimulálva megfelelően irányítják a kártyacsatlakozót.

A felhasználói felület esetén igény volt arra, hogy ezeket a teszteseteket kényelmes lehessen rögzíteni. Napjainkban a System-on-a-Chip megoldások elérhető ára lehetővé teszi, hogy beágyazott alkalmazásunkhoz modern kezelőfelületeket alakítsunk ki. Így készítettem el egy olyan felületet, amelyen keresztül valós időben tud a felhasználó teszteket elindítani, új teszteket felkonfigurálni mind a busz keretei között használt, mind egyéni jelekkel rendelkező kártyák esetében, valamint az eredményeket megjeleníteni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.