Ipari vezérlőtermi szimulációs rendszer tervezése operátori készségfejlesztés céljából

OData támogatás
Konzulens:
Sőrés Péter Márk
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban végbemenő folyamatos automatizálás és az irányítástechnika fejlődése kihatással van az erőműben dolgozó operátorokra is. Néhány tíz évvel ezelőtt, minden berendezés szabályzórendszerét szelepenként külön kellett állítani, és egy-egy vezérlő állomás külön-külön felelt az erőmű különböző blokkjaiért, mára ez megváltozott.

Az operátori állomásokat összevonták, és távolról lehet vezérelni szinte minden berendezést. Az erőművi alkalmazottak számát mai napig is igyekeznek csökkenteni. A Budapesti Erőművek Zrt. alkalmazottai ma körülbelül 300 ember, míg 10 évvel ezelőtt ez a szám nagyjából 2000 volt. Egy operátortól több mindent várnak el, munkájuk összetettebb lett.

Másik probléma az operátori munkakörrel, hogy az idő nagyrészében monoton, üzemzavar esetén pedig hirtelen vár cselekvést és döntést az embertől. Emiatt sokan nem alkalmasak erre a munkára. Munkába állása előtt fel kell mérni az alanyt, hogy képes e akár több órán keresztül ugyan azt a feladatot elvégezni, illetve milyen reakció idővel reagál a hirtelen változásra, mennyire biztosan hoz döntést vészhelyzetben.

Szakdolgozatom első fele az erőművi operátorok munkájának részleteinek megismerésével foglalkozik. Célom megtervezni egy operátori szimulátort, mellyel mind az erőművi feladataik gyakorolhatók, illetve egyéb képességeik, mint például monotónia tűrés és higgadt döntéshozó készség stresszhelyzetben, fejleszthető.

Ipari környezetet szimulálunk az alanynak, melyet időközönként megszakítva pszichológiai felméréseket, gyakorlatokat végeztetünk vele. Ezek eredményei alapján meg lehet majd határozni, hogy az illető alkalmas e operátori munkavégzésre, illetve a szimulátor alkalmas lesz arra is, hogy a hiányos képességeket fejleszthesse az alany, így operátori képzésre is lehet majd használni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.