Irányító rendszer korszerűsítése gázipari folyamathoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A gyárak élete során fontos a karbantartás, fejlesztés és a bővítés. Ezek elengedhetetlenek a versenyképesség megtartásához a szoros piaci verseny mellett. Ráadásul a kiterjedt gyár hálózatot irányító cégek számára egyre fontosabb a standardizálás a hatékonyabb kezelés miatt.

Egy gáz előállító gyár a bővítés mellett döntött, mely egy új berendezés beüzemelését jelentené, a jelenleg is termelést folytató két berendezés mellett. Ráadásul a cégnek a gyár irányító rendszerével kapcsolatosan új standardja van, ami a PCS7 folyamat irányítási rendszer. Ezek miatt a korszerűsítés tervezésénél két fő tényezőt vettem figyelembe. Az egyik az, hogy a már meglévő két berendezés vezérlését kell korszerűsítenem. A másik pedig az, hogy az új berendezés standardnak megfelelő legyen.

Tehát, a korszerűsítés végső célja, hogy mind a három berendezés irányítását PCS7 PLC végezze, ezért az S7-400 termékcsaládot megismertem és az aktuális irányítást végző S7-300 termékcsaláddal szembeni különbségeket megvizsgáltam. A megvalósításhoz készítettem egy migrációs tervet. Végül, az új szoftverkörnyezetben az analóg jelek és riasztások kezelését és hibakezelését programoztam le. A megoldás egyaránt alkalmas lett az új és a régi berendezések irányítására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.