Írásszakértői rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A kézzel írott aláírás alapján történő azonosítás napjaink egyik legnépszerűbb biometrikus azonosítási módszere, ennek megfelelően rengeteg helyen hamisítják is. Ezért az egyre több munkát végző írásszakértők munkáját nagymértékben elősegíti, ha egy olyan szoftvert kapnak a kezükbe, ami segíti a felhasználót eldönteni arról, hogy a kérdéses aláírás ahhoz a személyhez tartozik-e, akinek tulajdonítjuk.

Szakdolgozatom során egy ilyen szoftver fejlesztésébe kapcsolódtam be. A megkapott aláírások nem feltétlenül használhatók közvetlenül megfigyelésre, sokszor pecsét zavarja a munkát. Így az egyik feladatom az volt, hogy elkészítsek egy olyan funkciót az alkalmazásba, ami a legtöbbször eltávolítandó rész, a pecsét eltüntetését teszi lehetővé.

Egy másik probléma lehet, hogy amennyiben csak a szkennelt képe áll rendelkezésre a fotónak, abból csak kerülő megoldássokkal tudnak az írásszakértők valódi méreteket kinyerni. Ehhez el kellett készítenem olyan lehetőségeket az alkalmazásba, ahol ezeket a kép tulajdonságait ismerve egyből megjeleníthetjük a felhasználónak, hogy a valóságban milyen hosszú az az adott egyenes, vagy mekkora a területe a huroknak.

Munkámban bemutatom az alkalmazást, aminek fejlesztésébe bekapcsolódtam, valamint a kapcsolódó keretrendszereket és technológiákat. Utána egy lehetséges megoldást adok arra a problémára, hogy hogyan lehet a képet zavaró pecséteket eltávolítani a felhasználó korrigálására is lehetőséget adva. Dolgozatom másik részében pedig megmutatom, hogy hogyan lehet azt a néhány egyszerű funkciót elkészíteni, ami a második problémára ad megoldást, és ezek nélkül a funkciók nélkül a valós mértékek meghatározása sokszor csak aprólékos, fáradságos munkával történhet meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.