Iroda automatizálás - Iratfelismerés

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Max Gyula
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Mára a számítógépek fejlődésének köszönhetően egyre fontosabbá vált az ipar szinte minden területén a munkafolyamatok automatizálása. Ezáltal egy mai átlagos könyvelő cég számára fontos az emberi tényező kikerülése az egyszerűbb adatfeldolgozási eljárásokból. Az általuk használt elektronikus irattárolás során a legtöbb esetben csak az iratokról készült képeket tárolják el. Ezen cégek számára a mai nagyfelbontású szkennerek viszonylag kis befektetés árán elérhetőek, melyek lehetőséget nyújtanak a számlák jó minőségű beolvasására. Később az irodai dolgozóknak kell ezeket feldolgozniuk és begépelniük a rajtuk található adatokat.

Szakdolgozatom célja egy automatizált iratfelismerési folyamat létrehozása, melynek végeredményeként a bemenetként kapott dokumentumokon szereplő kulcsfontosságú adatok megjeleníthetőek és szerkeszthetőek. A téma a nyomtatott formában elérhető számlák beolvasásával és az azokon található szövegek felismerésével és táblázatba exportálásával foglalkozik.

A dolgozat megvalósítása során egy digitális szkennerrel az egyes számlákat beolvastam majd egy optikai karakterfelismerő program segítségével értelmeztem a rajtuk található szöveget. Ezután az általam implementált program segítségével felismertem és eltároltam a legfontosabb adatokat a számlákról, majd egy táblázatba exportáltam azokat.

Ismertetésre kerül a felhasznált karakterfelismerő szoftver, valamint a felhasznált funkciói is. Bemutatásra es értékelésre kerül az elkészült program, végezetül a lehetséges fejlesztési lehetőségeket veszem számba.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.