Iroda és rendelő KNX rendszerének kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

Szakdolgozatom témája egy családi ház méretű iroda és rendelő épület KNX tervezése volt. KNX épületinformatikai rendszer az egyik legelterjedtebb szabvány, amelynek legfőbb célja az épületben jelenlévők komfort érzetének fokozása és az energia költségek csökkentése. A népszerűségét a könnyű installálásnak, egyszerű bővíthetőségének, átalakíthatóságának, többféle gyártótól való eszközök gond nélküli együttműködésének köszönheti. A rendszer lényege az egységes és összehangolt működés a különböző típusú és funkciójú készülékek között. A KNX rendszer lehetőséget teremt a világítás, fűtés illetve hűtés, az árnyékolás, a biztonságtechnika egy közös buszon való vezérlésére.

Dolgozatom első, bevezető fejezetében ismertettem az intelligens épületek definícióját és áttekintést adtam ezek előnyeiről, hátrányairól.

A második fejezetben az KNX felépítését, címzési metódusait, buszhozzáférési stratégiáit mutattam be. A tervezéshez átfogó képet nyújtottam a dolgozatomban szereplő épületinformatikai technológiáról.

Harmadik részben kidolgoztam milyen funkciókat érdemes megvalósítani, milyen beállításokat célszerű alkalmazni. Felmértem helyiségekre vonatkoztatva a szenzorok és aktorok szükségességét.

Az utolsó részben meghatároztam a működéshez szükséges eszközöket, valamint ezek helyét az épületben. Ezek után megtervezem a rendszer topológiáját, valamint elvégeztem a pontos működéshez szükséges logikai, fizikai címzést. A feladatom jellege miatt szakdolgozatomnak nagy része az eszközök címét, helyét, funkcióját leíró táblázatokból áll.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.