Iroda világítási rendszerének tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

A világítás mindig is nagyon fontos szerepet töltött be az emberiség életében, hiszen a fény az emberi lét egyik legfontosabb szükséglete.

Az első fejezetben egy rövid összefoglalót olvashatunk a teljesség igénye nélkül a világítástechnika fejlődéséről az ősembertől napjainkig, az iroda kialakulásának és modernizációjának történetéről, illetve a kettő kapcsolatáról.

A második fejezetben a DIALux világításméretező szoftver 4.11-es verzióját mutatom be: a program futásának rendszerkövetelményeit, az egyes funkciókat, a tér megrajzolását, az objektumok elhelyezését, a világítástervezés lépéseit, a fénytechnikai számításokat.

A harmadik fejezetben a BS EN 12464-1:2002, Light and lighting. Lighting of work places. Part 1: Indoor work places című szabványt vizsgáltam meg, amely részletezi a legtöbb beltéri munkahely és az ezekhez kapcsolódó helyiségek mennyiségi és minőségi megvilágításának követelményeit.

A negyedik fejezetben az irodaház méreteiről, helyiségeiről, ezek funkcióiról van egy rövid leírás.

Az ötödik fejezetben található az irodaház összes helyiségének világítástervezése a harmadik fejezetben bemutatott szabvány követelményei alapján. Az Osram korszerű LED-es világítótestjeit használtam.

Végül a hatodik fejezetben az emeleti irodák Osram DALI BASIC rendszerrel való világításvezérlését terveztem meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.