Irodaépület EIB rendszerrel felügyelt villamos hálózatának tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

Szakdolgozatom keretében a feladatom egy irodaépület villamos hálózatának a megtervezése. A tervezéshez szükségem volt a teljes épület villamos teljesítményigényének a felmérése. Ehhez tételesen meg kellett határozni, lehetőleg minél pontosabban, hogy milyen villamos berendezések és eszközök kerülnek majd beépítésre.

A fogyasztók leltárba vétele után megállapítottam a szükséges csatlakozási teljesítményt, amit az épület számára a helyi áramszolgáltatónak kell biztosítania. Ebben a teljesítményben a statisztikai adatoknak megfelelő villamosenergia felhasználás növekvő mértékét is figyelembe vettem.

Ezután a hálózati csatlakozást biztosító fali dugaszoló aljzatok helyét és a villamos hálózatba történő beépítésének szempontjait terveztem meg. A világító berendezésekben használt fényforrásokat kiválasztottam.

A villamos energiát közvetítő vezetékeket méreteztem. A teljesítmények elosztására és a könnyebb szerelhetőség miatt elosztó szekrényeket helyeztem el. Ezekben az elosztókban kerültek beépítésre a védelmi és biztonságos üzemelést támogató eszközök, mint pl. a kisfeszültségű megszakítók vagy a túlfeszültség levezetők.

Az elkészült villamos hálózatban üzemeltett berendezések fogyasztás optimalizálására iránymutatást adtam, amelyet az instabus EIB épületinformatikai rendszerrel kiviteleztem.

Összességében elmondható, hogy a kitűzött célokat sikerült teljesítenem, ugyanis egy olyan tervezetet hoztam létre, amely alapján kivitelezhető a villamos hálózat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.