Irodaépület villamos menedzsmentje KNX rendszerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

Feladatom egy irodaépület villamosenergia-menedzsment lehetőségeit szem előtt tartva, megtervezni annak épületfelügyeleti rendszerét. A tervezés során a KNX/EIB épületinformatikai rendszert használtam, aminek az alapjait több mint 25 éve fektették le. A rendszer lényege egy egységes és összehangolt működés a különböző típusú és funkciójú készülékek között.

Elsőként az épület optimális energia felhasználásának lehetőségeit mutatom be, az aktív és passzív energiahatékonyságon keresztül. Majd az épületfelügyeleti rendszer általános leírását, felépítését és előnyeit ismertetem. Ezután a rendszer logikai hálóját, topológiai elrendezéseit és a nyomvonalvezetés korlátait szemléltetem.

Bemutatom KNX/EIB rendszer vezérlési lehetőségeit a világítás, a fűtés illetve hűtés, az árnyékolás, a biztonságtechnika és a felügyelet területein keresztül. Ezek után felmérem helyiségekre bontva az épületben felmerülő szabályozási igényeket, és megvalósításukra javaslatot teszek a fent felsorolt főbb területek keretein belül.

Megtervezem az irodaház épületfelügyeleti rendszerét, ismertetem a tervezés során felhasznált eszközöket, azok főbb tulajdonságait és bekötésüket. Végül az épület sajátosságait szem előtt tartva az érzékelők helyét határozom meg, melyet az épület tervrajzán szemléltetek a nyomvonal kialakítással együtt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.