Irodaház energiaellátásának tanulmányterve

OData támogatás
Konzulens:
Novák Balázs
Villamos Energetika Tanszék

A szakdolgozatom témája egy irodaház középfeszültségű betáplálásának és kisfeszültségű főelosztójának megtervezése volt, melyhez rendelkezésemre állt az irodaház beépített fogyasztói teljesítménylistája.

A második fejezetben szemléltettem, hogy milyen fontos szempontokat kell figyelembe vennünk egy transzformátor kiválasztása során, majd kitértem a terhelést jellemző legfontosabb mutatószámokra. A mértékadó teljesítmény meghatározása után kiválasztottam a célunknak megfelelő transzformátort, majd ismertettem a típust.

A harmadik fejezetben megvizsgáltam a csatlakozási lehetőségeket a középfeszültségű közcélú villamos hálózathoz, majd meghatároztam a középfeszültségű kapcsolóberendezés kapcsolási képét. Ezt követően elvégeztem a megfelelő számításokat a középfeszültségű berendezés kiválasztásához, majd ismertettem az általam választott berendezést. A fejezet végén elkészítettem a választott középfeszültségű kapcsolóberendezés egyvonalas és homlokképi rajzát.

A negyedik fejezetben meghatároztam a kisfeszültségű főelosztó-berendezés kapcsolási üzemállapotát és meghatároztam a kiválasztáshoz szükséges üzemi és zárlati paramétereket. Az üzemi és zárlati paraméterek ismeretében kiválasztottam az elosztószekrénynek és a kapcsolóberendezéseknek a típusát. A teljesítménytényező javításának érdekében meddőkompenzáló egységeket terveztem a főgyűjtősínekhez. A fejezet végén elkészítettem a főelosztó egyvonalas, illetve homlokképi rajzát.

Az ötödik fejezetben a nyomvonal meghatározása után a névleges paraméterek ismeretében kiválasztottam a megfelelő vezetékezéseket és sínezéseket. Bemutattam az általam használt áramsínrendszert, majd a számítások elvégzése után kiválasztottam az egyes emeletek ellátására használt tokozott sínt, melyek védelméről is gondoskodtam. A fejezet végén a két tokozott áramsínrendszerről is készítettem egyvonalas rajzot.

A szakdolgozatban megtervezett hálózat nem kerül megvalósításra, azonban a méretezési eredményeim felhasználhatóak egy hasonló beépített teljesítménnyel rendelkező épülethez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.