Irodaház energiaellátásának tervezése, a villamos tervezés folyamatának bemutatása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ladányi József
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban egyre több gyár, és lakóhely kerül megépítésre. Az építési projektek összetett és bonyolult feladatok, aminek egyik legfontosabb része a tervezés. Manapság épületeinkben kiemelt szerepet kapnak az épületvillamossági rendszerek, ezért a villamos tervezőnek fontos szerepe van az egész projekt során. Egyre nagyobb az igény az okos ingatlanokra, és a megújuló energiaforrások hasznosítására. Ebből kifolyólag a szakma folyamatos kihívásokkal teli, naprakész tudást igényel.

Dolgozatom első felében szeretném bemutatni a tervezési folyamat lépéseit, és követelményeit az épületvillamossági tervezés szemszögéből. A folyamaton túl kitérek a legfontosabb résztvevőkre, az egyes szakágakkal lévő közös munkára, és a projekt általános céljaira. Fontosnak tartom a tervezés átláthatósága értékében az egyéb (nem energiaellátással kapcsolatos) villamos tervek bemutatását is. Az átfogó kép megtartása érdekében azonban csak tartalmi, és formai követelmény szinten taglalom ezeket.

A dolgozat második – tervezési – részében egy irodaház energiaellátásának tervezését valósítom meg az áramszolgáltatói csatlakozástól, egy kiválasztott irodai alelosztóig. A választott komplexum különleges funkciójú, mivel az irodaházi kialakításon túl, gépészeti jellegű oktatótermek, és egy raktár is helyet kapnak. A fő hangsúlyt a villamos-energia ellátás tervezésre helyezem. Az egyes tervek esetén a legfontosabb elméleti hátteret is igyekszem az Olvasó elé tárni.

A szakdolgozat egy valós projekt alapján készült, ahol egy villamos tervező csapat tagjaként vettem részt. A kapott részfeladataimat – melyeket a vezető tervező hagyott jóvá – mutatom be a dolgozatban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.