Irodaház megbízható villamosenergia betáplálásának tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

Az épületvillamosság egyik kulcsfontosságú témaköre a villamosenergia betáplálás. Ahhoz, hogy megfelelő betáplálást válasszunk, illetve tervezzünk egy épület számára, több szempontot - mint megbízhatóság, rugalmasság, karbantarthatóság, teljesítőképesség, átalakíthatóság (bővíthetőség), meglévő infrastruktúrához való illeszthetőség - is meg kell megvizsgálnunk.

A diplomatervezés 1-2. című tárgy keretében feladatom egy irodaépület villamos-energia betáplálásának megtervezése volt.

A diplomatervezés 1. keretében feladatom irodalomkutatás, megismerkedés a tématerülettel, fogalmakkal, kapcsolódó szabványok vizsgálata, valamint a tervezés keretének előkészítése volt. Bemutattam a villamosenergia ellátásra vonatkozó szabványokat illetve előírásokat és fogalmakat. Továbbá ki kellett találnom, hogy milyen is ez az irodaépület, milyen fogyasztók fordulhatnak elő benne.

A diplomatervezés 2 során folytattam a diplomaterv 1-ben elkezdetteket. Bemutattam a folyamatos energiaellátás lehetőségeit, felmértem, illetve számszerűsítettem, hogy milyen fogyasztók fordulnak elő az irodaépületben, majd ezeket osztályokba sorolva, összegeztem az energiaigényüket. Megvizsgáltam továbbá az egyidejűséget, és ezt figyelembe is vettem a számítások során. Ezután a számszerű adatok tükrében kiválasztottam a megfelelő normál, szükség és szünetmentes betáplálást. Ezeknek egyéb, nem villamos paramétereit figyelembe vettem, megvizsgáltam. Az egész rendszer vezérlésének az alapelvét is ismertettem. Végül Autocad 2010 programban elkészítettem a villamosenergia betáplálás tervét.

A tervezéskor a financiális korlátokat ugyan számszerűen most nem vettem figyelembe, de a gyakorlatban ez egy sarkalatos pontja a tervezésnek!

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.