Irodaház tűzjelző rendszerének tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

Az épületinformatika egyik alterületét képezi a tűz, illetve a vagyonvédelem, amit buszrendszerek felhasználásával tudunk megvalósítani. Az érzékelők időben jelzik, ha az épületben füst vagy tűz terjed, segítségükkel az emberek életét, illetve vagyonukat óvhatjuk meg. A szakdolgozatban csak a tűzjelző rendszer tervezésével foglalkozom.

A tűzvédelem minden építési terv részét kell, hogy képezze. Ezt kormányrendelet írja elő és szabályozza. A szakdolgozatban először be fogom mutatni a különböző előírásokat, illetve szabványokat, amiket az OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) ír elő, hiszen kizárólag ezek betartásával építhető ki egy tűzvédelmi rendszer. Dolgozatomban kitérek a beépített tűzvédelemi rendszer feladataira, majd a tűzjelzők csoportosítására is. Ezek után bemutatok egy pár gyakran használt eszközt általánosan, amely típusok közül a későbbiekben kiválasztom az alkalmazásnak megfelelőt.

Végül a kiválasztott épület (irodaház) tervének CAD-es tervrajzának ismeretében az épület tűzjelző rendszerének tervezésére kerül a sor, amit az előírások, szabványok betartásával szükséges megvalósítani. A tervrajzon fel fogom tüntetni az egyes eszközök (füstérzékelők, hőérzékelők, kézi jelzésadók, hang- és fényjelzők) helyét és a kábelezés nyomvonalát is

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.