Iskolai tesztíró alkalmazás fejlesztése .NET platformon

OData támogatás
Konzulens:
Nagy Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A kliens-szerver architektúra egy üzenetalapú és moduláris infrastruktúra, mely az 1980-as évek végére vált elfogadottá. Korábbi, centralizált, nagygépes, időosztásos rendszerekhez képest megnöveli a rugalmasságot, együttműködési lehetőségeket, bővíthetőséget és skálázhatóságot. A szerver szolgáltatásokat, erőforrásokat tesz elérhetővé a kliensek számára, míg a kliensek kéréseket fogalmaznak meg a szerver oldal felé. Többfelhasználós rendszereknél egy bevált architektúra, a számítógépek közti kommunikációt teszi lehetővé.

Iskolákban rengeteg időt és pénzt spórolhatnánk meg a dolgozatírásnál, ha automatizáltan, egy számítógépes rendszeren keresztül működne. A kliens-szerver architektúra nagy segítséget nyújtott a megoldásomhoz, hiszen egy többfelhasználós környezetről van szó és sok számítógépnek kell egy időben kommunikálnia egymással. Emellett egy ilyen rendszernél fontos a skálázhatóság kérdése is, mely az egyik előnye a kliens-szerver az architektúrának.

Szakdolgozatomban egy olyan alkalmazást fejlesztettem .NET keretrendszerben, melynek segítségével az iskolai tesztírás sokkal egyszerűbbé és rövidebbé válik. Az alkalmazásom áll egy szerverből, illetve kétféle vastagkliensből. Az egyik a tanárok, a másik a diákok számára készült. A kliensek HTTP kérések formájában kommunikálnak a szerverrel.

A funkcionális követelmények mellett nagy hangsúlyt fektettem a nem funkcionális követelmények betartására is. Fontos, hogy megbízható, jól karbantartható, egyszerűen bővíthető, tesztelhető szoftvert adjunk ki a kezünkből egy éles környezetben. Ezeket a tulajdonságokat különböző tervezési minták alkalmazásával biztosítottam a fejlesztés során.

Az alkalmazásom architektúrája könnyen bővíthető, egy-egy konkrét implementáció kicserélhető benne. Megbízhatóságát jelentheti a szoftvernek az, hogy a különböző programrészek, modulok egységtesztelhetőek benne, melyeket teszteredményekkel szemléltetek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.