Izotróp vezető ragasztók infrasugaras és gőzfázisú térhálósításának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Krammer Olivér
Elektronikai Technológia Tanszék

Izotróp vezető ragasztók infrasugaras és gőzfázisú térhálósításának vizsgálata

Kivonat

Az elektromosan vezető ragasztókat a 20. század közepén alkalmazták először. Elterjedésük azonban csak a 80-as években kezdődött, ami miatt a technológia még ma sem kiforrott, így sok kérdés merül még fel az alkalmazhatósággal kapcsolatban. Például, hogyan viselkednek ezek a vezető ragasztók bizonyos környezeti viszonyok mellett, miként változik meg vezetési tulajdonságuk az idő előre haladtával, hogyan befolyásolják a megbízhatóságot a kikeményítésnél alkalmazott különböző hőközlési módok. Ezekre a kérdésekre próbálok választ adni, a technológia tüzetesebb vizsgálatával.

A félévi munkám során irodalomkutatást végeztem a témában, így részletesebben megismerkedtem a gőzfázisú forrasztással, az izotróp vezető ragasztókkal, azok összetételével, a felületre való felvitelükkel, és kikeményítésükkel. Utánajártam, melyek azok az előnyös és hátrányos tulajdonságok, amelyek elősegítik, vagy gátolják a vezető ragasztók szélesebb körben való elterjedését. Összegyűjtöttem, hogy az ipar mely területein alkalmaznak ilyen ragasztókat. Megnéztem, hogy milyen kutatásokat, méréseket végeztek, és ebből milyen következtetések vonhatóak le.

Az irodalomkutatásom következtetéseként megállapítottam, hogy a vezető ragasztó megfelelő helyettesítője lehet a forraszanyagnak, azonban mivel még nem kiforrott a technológia, rengeteg vizsgálatra és kísérletre van szükség a megfelelő alkalmazásához. A kötési szilárdságban, és a nedvességgel, hővel szembeni tűrőképességben még nem tudják a vezető ragasztók felvenni a versenyt a forraszanyaggal, azonban sok tulajdonságuk előnyösebb (rugalmasabb, széles hőmérsékleti tartományban kikeményíthető, stb.). A diplomamunkám második felében ezeket a tulajdonságokat fogom vizsgálni egy erre a célra legyártott tesztlemez felhasználásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.